neljapäev, 21. jaanuar 2016

Valdur Mikita ¨Lindvistika ehk metsa see lingvistika¨

Raamat Eestimaa looduse, kultuuri ja inimeste unikaalsusest, kellele siis ei meeldiks sellist ülistuslaulu lugeda. Kõik eestlaste armsad kiiksud on ilusti kirja pandud ja meie looduse võlud lahti seletatud. Kohustuslik lugemine kõikidele eestimaalastele, teeb ikka uhkeks küll.

Eriti meeldis mõte, et selline inimese ja looduse kooselu, mis meil senini valitseb, võiks olla omalaadseks mudeliks, eeskujuks kogu maailmale. Inimese side loodusega on kiiresti kadumas, meil on see veel olemas ja see ongi meie eripära, põhiline ekspordiartikkel – elu veerekese pääl, metsa ja mere vahel. Modernne rahvas, kel on arhailised juured – enam paremini öelda ei saa. 4,5/5



...

... maailmas on palju inimesi, kes on käinud Pariisis, kuid väga vähe neid, kes on käinud seenel. Seenelkäik on maailmakultuuri seisukohalt igatahes palju tähtsam kui reis Pariisi. Lisaks pole maailmas enam täenäoliselt alles ühtegi kultuuri, kus seenenäitust külastaks rohkem inimesi kui rokk-kontserti. Eesti rokkstaarid on kivipuravik, männiriisikas ja suur sirmik.


...

Võib öelda, et mets säilitab vana, võõras kultuur takerdub suurde laande. ... Ajalugu on näidanud, et need maad ja rahvad, kus kasvas vähe metsa, võtsid ristiusu vastu palju kiiremini. Mets pakub nii tuule- kui kultuurivarju.

...

... Eestis pole suuri panoraamseid loodusvaateid, nagu on sügavsinine ookean või lumised mäed. Eesti on pigem tilluke mitmekesisuse oaas kiiresti üheülbastuvas maailmas, see on varjude ja varjundite võluriik, mis on koduks väikesele inimesele. Sellisele, kel pole eluks suuri plaane ja kes tahaks pigem elada nagu indiaanlane, märkamatult ja salaja.

...

... kui meile sisendab mets turvatunnet, siis eurooplasele pigem hirmu. Eestlase jaoks tekitab kõhedust see, kui ta kohtab metsas teist inimest, eurooplase jaoks, vastupidi, tekitab hirmu see, et mets on inimtühi.

...

Eestlased on koduigatsuse maailmameistrid. See on meie õnne ja nukruse saladus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar